Hatékonynak bizonyul a Magyar Falu Program

Magyar Falu Program, vidéki házak

A Magyar Falu Programot egy hosszú távú projektnek szánták, amelynek célja az volt, hogy visszacsábítsák az embereket a vidéki életmódra. Több ember meglepődhetett azon, hogy az intézkedések rövid idő alatt kifejezetten hatásosnak bizonyultak.

A Magyar Falu Program fő célja a kistelepülések elnéptelenedésének megállítása a vidéki életkörülmények javításával. A kormány ezáltal szeretné vonzóvá tenni a vidéket a fiatalok számára, hiszen a falusi életnek számos előnye van a városi élethez képest: nagyobbak a személyes terek, tisztább a levegő, nyugodtabb a környezet, a helyi boltban a boltos barátként köszön és így tovább. Ahhoz azonban, hogy egy fiatal házaspár a város helyett falun éljen, gondoskodni kell arról, hogy az életminőség tekintetében ne legyen szakadék a kettő között.

A Magyar Falu Program egy olyan komplex program, amely az elmúlt két évben három alprogramon keresztül nyújtott lehetőségeket és megoldásokat a falvaknak és lakóiknak, és az idei évtől egy negyedik programmal bővül, amely a kisboltok megmentésére összpontosít. Megoldást kellett találni arra, hogy az alapvető bevásárlási lehetőségek megmaradjanak, hiszen a kis falvak lakói is megérdemlik azt a lehetőséget, hogy ahelyett, hogy autóba ülve elmenjenek messzire bevásárolni, beugorjanak a helyi boltba friss kenyérért vagy más alapvető élelmiszerért.

A jó hír az, hogy sikeres a Magyar Falu Program és sok pozitív visszajelzés érkezett a kistelepülések részéről. Ennek egyik oka, hogy a programot az érintettekkel közösen hozták létre annak érdekében, hogy a helyi igényeket minél jobban ki lehessen elégíteni. A pályázat elindítása előtt országszerte több mint 120 találkozón beszélgettek az igényekről polgármesterekkel, civil szervezetek, egyházközségek képviselőivel, de közmeghallgatás keretében a falvakban élőkkel is. A program további előnye, hogy rugalmas. A vidéki Magyarország fejlesztését kiemelten kezeli a kormány, és ez az anyagi forrásokban is megmutatkozik.