A bt. alapítás üzleti előnyei és felelőssége

A bt. alapítás üzleti előnyei és felelőssége

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

Annak, aki céget szeretne alapítani, többféle lehetősége van megválasztani a cégformát. Az ok, amiért sokan döntenek a bt. alapítása mellett, egészen egyszerű. A bt. alapítás, azaz betéti társaság az a cégforma, amelyik a legalacsonyabb törzstőkével is elindítható. Akár 10.000 Ft-tal.

Tehát nincs szükség összegyűjtögetni a 3 millió forintot az induláshoz, így hamarabb el lehet kezdeni a vállalkozási tevékenységet. Valójában a bt. alapításra vonatkozó törvény nem is határoz meg minimum összeget, ráadásul a működésével, fenntartásával kapcsolatos költségek sem olyan megterhelőek, mint a többi vállalkozási forma esetében. Kedvezőbb tehát mind a bt. alapítás indulótőkéje, mind a működéséhez szükséges költségek kerete. Bt. alapítása során a társaságban egyaránt vannak beltagok és kültagok.

A szerepeik között van egy lényeges, gazdasági vonatkozású különbség. A beltagoknak akár a saját vagyonunkból is kötelessége megfizetni az olyan kötelezettségeket, melyeket a társasági vagyonból vállaltak. Hiába nincs rá társasági keret, a beltagok felelőssége ezen túlterjed, akár saját vagyonunk árán is. A kültagoknak ugyanakkor nincs ilyen kötelezettsége a tartozások vonatkozásában.

A kültag felelősségi körébe az tartozik, hogy a társaság rendelkezésére bocsássa a szerződésben vállalt vagyoni hozzájárulását. Mindemellett pedig kültag is lehet vezető tisztségviselő, a Ptk-ban a vonatkozó szabály nem tartalmaz tiltást, csak ajánlást. A tagok megválasztása és az ő vagyoni hozzájárulásuk lesz a kulcsfontosságú tényező, mivel ez lesz a társaság vagyona. Bt. alapítás kapcsán keresse fel bátran a ceghmester.hu oldalát!

Share this article

About Author

figyelo

Related Posts