Mi is az a VPS?

VPS, laptop asztalon

Aki vállalkozásba kezd, és honlappal rendelkezik, annak rendszeresen szüksége lesz ismereteinek korszerűsítésére, különben könnyen egy útvesztőben találhatja magát, ahol nap, mint nap, olyan kérdésekben kell döntenie, amiket nem is ért pontosan.

Mint például a VPS fogalmát. Vállalkozást nem azért indít az ember, mert imádja ezeket a fura informatikai kifejezéseket, és szeretne minél többet habzsolni az élet informatikailag habos oldalából. Sokaknak egyáltalán nincs meg ez a vénája, nem is ez az érdeklődési köre, viszont mégis rá vannak kényszerítve a képzésre, akár autodidakta módon, a jó öreg, mégis modern internet segítségével.

Tisztázzuk tehát a VPS fogalmát. A VPS a Virtuális Privát Szerver rövidítésének felel meg, vagyis egy olyan szervert jelent, amit nem a felhasználó birtokol. Tehát szervervásárlásról van szó, de lehet választani olyan szerverszolgáltatást is, melynek részét képezi ez is. VPS-re akkor van szükség, amikor olyan honlappal rendelkezik egy vállalkozó, ami a szokásostól eltérő tárhelyszolgáltatást igényel. Példának okáért speciális szoftver futtatására lenne szükség, ami a klasszikus, több felhasználós tárhelyszerveren nem lehetséges.

Még követhető? Továbbá, abban az esetben is szükség van VPS-re, amikor olyan nagyobb forgalmú honlapot üzemeltet egy vállalkozó, amelyhez a webtárhely erőforrásai nem elegendőek. Ebben az esetben a VPS-en saját, nem megosztott erőforrásokat lehet kapni, melyek nagyobb szerverkapacitást tesznek elérhetővé. További érdeklődés esetén érdemes felkeresni a tarhely.eu oldalát, ahol minden részletesebb kérdésre választ kap az érdeklődő.